DOKUMENTATION AV WHISPERING IMPORTANT THINGS

21 FEBRUARI – 11 MARS 2007

Annex Hospitalis

Whispering important things

+  Juan Castillo ”Minimal-Baroque”

Vernissage onsdag 21 februari, kl. 18-22



Modellen Annex Hospitalis är en förenklad kopia av Danviks hospital, det gamla dårhuset vid Danvikskanalen, vars spännande historia började på 1500-talet.
Det var inne i själva byggnaden som Mattias Larson och jag valde att presentera modellen första gången i augusti 2004. Den är Candylands första expansion och har tillkommit för att producera utställningar utanför galleriets väggar.

Fördelen med att erbjuda konstnärer att visa sina verk i mindre skala är att det blir möjligt för dem att utföra ”stora” verk utan tunga ekonomiska belastningar. Det ger dem en större frihet i sitt skapande. Det blir också lätt för konstnärerna som befinner sig i avlägsna världsdelar att skicka sina arbeten per post. På det här sättet blir det möjligt att samarbeta med konstnärer från fattiga delar av världen och ödmjukt bemöta annorlunda och lärorika tänkesätt. Dessutom blir det enkelt att förflytta själva muséet till olika ställen runt om i landet och världen.

Annex Hospitalis skall fungera som ett alternativt utställningsrum där publiken erbjuds att besöka fem olika utställningar och reflektera över hur själva iscensättningen förlänger verken. Att besökarna kan möta utställningarna ur fågelperspektiv tydliggör vilket presentationsspråk som används och förhoppningsvis lyfter det fram verkens egenart.

Förhoppningen är att modellen (genom att underlätta det ekonomiska och det byråkratiska) blir ett verktyg som främjar demokrati, ett forum för mångfald, uttryck och debatt. Nu visas för första gången utställningar i Annex Hospitalis och jag har tagit kontakt med människor med olika bakgrund och förhållningssätt för att kurera de fem första utställningarna.

De inbjudna i alfabetisk oordning:

Konstnären Andrea Hvistendahl
har valt att själv ställa ut ett verk i modellens mittskepp, där hon ger plats åt utsatta människor vi läser om i tidningen. Tanken är att förmedla en kompletterande verklighetsfaktor, men även att kommentera vårt förhållande till media.
Text av Andrea Hvistendahl

Fotografen och konstnären Maria Lantz som driver programmet Konst & Arkitektur på Kungl. Konsthögskolan och är redaktör för tidskriften Motiv, ansvarar för en annan del av modellen. Hon visar fotografier av Cecilia Järdemar. Det här är första gången Cecilia ställer ut i Sverige.
Text av Maria Lantz

Den argentinska arkitekten Daniel Goldaracena har hand om en tredje avdelning. Tillsammans med gruppen Aguirre, ett kollektiv bestående av  arkitekter och konstnärer presenterar han en installation med bild, text och ljud.
Text av Daniel Goldaracena

Gregor Wroblewski, grundare av Tensta Konsthall och numera fri kurator har valt att presentera Juan Castillo, med en installation inspirerad av Michel Foucaults bok ”Histoire de la folie”.
Text av Gregor Wroblewski

I den femte avdelningen har jag bjudit in Hassan Musa som kommer att visa ett tiotal bilder. Hassan Musa deltog med ”Great American Nude” på Africa Remix på Moderna Muséet, hösten 2006.
Text av Hassan Musa

Tema utanförskap
Det är genom de telefonsamtal som jag har haft med Hassan Musa som idén föddes att låta utställningarna utvecklas utifrån temat utanförskap. Hassan Musa konstaterar att konstnärer ”från Afrika” inte bemöts på samma sätt av institutionerna som konstnärer från ”västvärlden”. Det är framför allt en sorts exotism som konstvärlden söker hos icke-europeiska artister och som följd förblir det en ”vi och dem-situation”. Hassan Musa hävdar att en sådan sortering är en konstruktion och själv upplever han att hans tankesätt präglas av och hör lika mycket till afrikansk, som arabisk och europeisk kultur.

Jean Ploteau
Utställningsanordnare för Annex Hospitalis
email: jean@candyland.se, tel: 0737 29 31 10


Om Danviks hospital
På 1500-talet befallde Gustav Vasa att Stockholms Hospital för sjuka och fattiga skulle flyttas ut från staden. Stadens invånare ville inte längre känna stanken som spreds från sjukhuset. Den hospitalsbyggnad som finns kvar i dag ritades av Göran Josua Adelcrantz och uppfördes 1710–1725. Här har dårar, spetälska, veneriskt sjuka, krigsinvalider, psykiskt sjuka, fattiga, föräldralösa barn och gamla befunnit sig. Dårhuset fungerade också som förvaringsplats för politiskt och religiöst obekväma.
I dag står Danviks hospital och förfaller.

Mått & sånt
Modellen är byggd i skala 1:10 (en meter i verkligheten blir en decimeter i modellen) och består av fem olika avdelningar: ett mittskep och två vingar med två våningar var. Modellen blir ungefär 540 X 230 X 61 cm vilket gör att det är möjligt att ställa ut den i ett vanligt rum medan den totala utställningsytan blir drygt 1000 dm2 (vilket motsvarar 1000 m2).

Den är byggd av MDF-skivor (bestående av träspån och lim) som är billigt, ganska tåligt och lätt att arbeta med. Den går att montera upp och ner på 10 minuter utan hjälp av spikar eller skruvar och går att förflytta från ställe till ställe eller lagras när det inte finns några utställningar att visa.

Liksom Danviks hospital har modellens arkitektur många förutsättningar för att kunna arbeta på ett mycket flexibelt sätt och skapa ambitiösa verk. I den centrala delen är taket över 6 meter högt och vingarna som är uppdelade i två nivåer är fria från fasta innerväggar, vilket tillåter många möjliga inredningar.



Juan Castillo
”Minimal-Baroque”

Förutom ”Fragmentos” kommer Juan Castillo att presentera den andra delen av hans internationella projekt ”Minimal-Baroque”.
”Minimal-Baroque” är en undersökning i det kollektiva rummet med hjälp av en lastbil som åker runt i staden under ungefär åtta timmar. Den är öppen baktill och visar en videoprojektion som består av ett 40-tal intervjuer med folk som svarar på frågan ”Vad är konst”. Ljudet är förstärkt så att det hörs ca. 30 meter runt lastbilen.
Efter denna aktion lämnar Juan Castillo en videoinstallation på HAP där man kan se intervjuerna och lastbilsfärden.
Under åren har Castillo systematiskt undersökt det offentliga rummet ur medborgarperspektiv. Det är ett gemensamt rum som är ockuperat av kommersiella krafter. Genom aktioner som ”Minimal-Baroque” ifrågasätter Castillo ett sådant monopol och efterlyser ett samhälle där fler röster kan tala fritt.
Första delen av projektet genomfördes i Auckland som en del av “South Project” i Nya Zealand. Andra delen genomförs i samarbete med Hammarby Artport i Stockholm. Projektet fortsätter på Fuerteventura, Kanarieöarna  med hjälp av Centro Juan Ismael och avslutas på biennalen för video och nya media i Santiago de Chile.



Beskrivning av projektet Minimal Barroco (pdf 240 K)